Godkendt i MED-udvalget den 16.11.2021
Vi ønsker at sikre, at fraværende ansatte får mulighed for at vende tilbage til arbejdspladsen hurtigst muligt til gavn for dem selv, kollegerne og borgerne.
Vipperød og Ågerup skole skal være en attraktiv arbejdsplads, hvor vi alle har et medansvar for at skabe et godt arbejdsmiljø med et lavt sygefravær. Vi ønsker at være en arbejdsplads med høj social kapital, hvor medarbejdere og ledere trives, og hvor der gennem systematisk brug af sygefraværssamtaler tages hånd om både arbejdsrelateret sygefravær og sygefravær, der skyldes andre årsager. Vipperød og Ågerup skoles holdninger til forebyggelse, opfølgning og fastholdelse i forbindelse med sygefravær skal være tydelige, og forventningerne til både ledere, medarbejdere og MED-organisation er klar.
Forebyggelse
Forebyggelse af sygefravær handler om:
Ledelsen iværksætter dialog om det gode arbejdsliv og fravær på arbejdspladsen, og arbejder med indsatser, der fremmer nærværsskabende kulturer, normer og værdier
Ledelsen iværksætter dialog om sammenhæng mellem tid og ressourcer og tager ansvar for at skabe balance mellem arbejdspladsens fokus på levering af høj kvalitet i kerneopgaven og de afsatte ressourcer
Ledelsen i samarbejde med Lokal-MED undersøger, om der er forhold i arbejdsmiljøet, som kan være årsag til sygefravær, og inddrager sygefraværet i arbejdet med social kapital-målingen og APV processen
Ledelsen arbejder sammen med arbejdspladsens medarbejdere med at højne og bevare en høj social kapital på arbejdspladsen.
Sådan foregår en sygemelding
På Vipperød og Ågerup skole skal der på Aula under hver afdeling, ligge telefonnummer til sygemelding og tidsrum for sygemeld. Sygemeldingen foregår på følgende måde:
- SFO personale Vipperød: Sygemelding til Jeanett (72365151) mellem kl. 06.45 og 07.00 samt SMS til Pia (72366107) inden kl. 07.00.
- SFO personale Ågerup: Sygemelding Jeanett (72365151) mellem kl. 06.45 og 07.00 samt SMS til Gitte (72368391).
- SFO morgenåbning aftales for halve år særligt på hver afdeling og ligger på drevet under sygemeldinger og telefonliste
- Lærere på begge afdelinger: Jeanett kontaktes mellem kl. 06.45 og 07.00.
Raskmelding:
- Pædagoger Vipperød: Ring senest kl. 15.00 til SFO'en på 72367709 samt SMS til Jeanett. - Pædagoger Ågerup: Ring senest til Gitte (72368391) kl. 15.00 samt SMS til Jeanett. - Lærere: SMS til Jeanett (72365151) inden kl. 15.00
Fra fravær til fremmøde
Gennem åbenhed omkring de ansattes fravær skabes grobund for et samarbejde mellem ledere og medarbejdere om en fælles indsats for en hurtig tilbagevenden til arbejdet forkortet TTA, samt den videre udvikling af et sundt arbejdsmiljø. Såvel ledere som medarbejdere og tillidsvalgte er ansvarlige for at indgå i en positiv dialog om eventuelle problemer. Ved at sætte fokus på den enkelte ansattes fravær bliver der udvist omsorg og respekt for den enkeltes betydning for arbejdspladsens funktion og trivsel. Samtalerne om fravær må ikke forveksles med en tjenstlig samtale.
Hvad er fravær?
Ved sygefravær forstås fravær som følge af den ansattes egen sygdom, herunder fravær som følge af arbejdsskader og kronisk sygdom.
Fravær som følge af barns 1. og 2. sygedag administreres efter de gældende retningslinjer.
For at sikre den fraværende den bedst mulige støtte og fremme dennes muligheder for en hurtig tilbagevenden til arbejdet, er det vigtigt, at alle ansatte får tilbudt samme opfølgning på deres fravær. Der er derfor udarbejdet nedenstående overordnede retningslinjer for opfølgning på længerevarende eller hyppige fraværsperioder. Herudover skal de enkelte enheders MED-organisationer udarbejde lokale ret ningslinjer for, hvordan arbejdet med fravær skal håndteres på deres arbejdsplads, således at såvel ledere som medarbejdere er bekendt hermed.
Samtaletyper
Nedenstående antal dage vedr. de enkelte fraværstyper skal opfattes som et maksimum og kan altid suppleres med et individuelt skøn af lederen i forhold til den enkelte ansattes situation. Deltagelse i samtalerne er obligatorisk for medarbejderen.
- Omsorgssamtalen.
Omsorgssamtalen er en uformel samtale mellem leder og medarbejder, som holdes hvis medarbejderen har op til 5 fraværsdage indenfor 3 måneder. Leder har ikke pligt til at tilbyde bisidder til omsorgssamtalen, men medarbejderen kan altid medbringe en bisidder, hvis dette ønskes. Der tages ikke et referat af samtalen. Men lederen noterer, at parterne har mødtes og afholdt Omsorgssamtale.
- Fraværssamtalen.
Lederen indbyder medarbejderen til en fraværssamtale, når en medarbejder har haft 6-10 dages fravær i løbet af de sidste 6 måneder eller hvis en medarbejders fravær har et mønster eller en hyppighed, som efter lederens skøn giver anledning til en samtale. F.eks. hvis fraværet ligger på bestemte ugedage. Le der skal tilbyde medarbejderen at medbringe en bisidder til samtalen. Lederen kan også indbyde en bisidder (referent) til samtalen. Der udfyldes et skema ved samtalen, som underskrives af begge parter. Herefter bliver der udleveret en kopi til medarbejderen, ligesom en kopi også vil ligge som fortroligt materiale hos den respektive leder. Leder skal og medarbejder kan tage initiativ til afholdelse af henholdsvis Omsorgssamtale og Fraværssamtale. Fraværssamtalen skal varsles fem hverdage inden.
- Mulighedssamtalen.
Mulighedssamtalen er en lovpligtig samtale mellem leder og medarbejder med henblik på at opstille en handleplan for hel eller delvis tilbagevenden til arbejdet. Det er lederen, der indkalder til Mulighedssamtalen.
Mulighedssamtalen afholdes efter 10 dages sammenhængende fravær og når det skønnes, at sygdom men vil strække sig over længere tid. Under samtalen er det vigtigt, at leder og medarbejder bliver enige om en handleplan, der skitserer mulighederne for tilbagevenden til arbejdet – f.eks. delvis raskmelding, andre opgaver i en periode etc. Handleplanen er supplement til det skema som skal udfyldes ved samtalen og bør endvidere indeholde en aftale om, hvornår der skal ske en opfølgning på fraværet. Mulighedssamtalen skal varsles fem hverdage inden.
Leder skal tage initiativ til afholdelse af Mulighedssamtale. Fraværs- og Mulighedssamtalen behøver ikke nødvendigvis at finde sted på arbejdspladsen. Samtalen kan f.eks. også foregå i medarbejderens hjem eller på et neutralt sted i kommunen efter medarbejderens ønske.
Øvrige tiltag for at opretholde en medarbejders mulighed for fremmøde.
Afklaring i samarbejde med HR og Arbejdsmiljø (TTA).
Lederen kan i samarbejde med medarbejderen og evt. en tillidsvalgt rette henvendelse til HR & Arbejdsmiljø med henblik på:
- Råd og vejledning i forhold til TTA.
- Faglig konsulentbistand ved eksempelvis fysioterapeut, ergoterapeut eller psykolog i rundbordssamtale.
- Afdækning af fysiske og eller psykiske belastninger i forhold til arbejdet.
- Udarbejdelse af en arbejdsevne og –motivationsprofil.
- Udarbejdelse af fastholdelsesplan. Medarbejderen kan anmode om, at der udarbejdes en fastholdelsesplan.
- Samarbejde med Jobcenter. Såfremt fraværet overstiger en samlet periode på 4 uger, opfordres lederen også til at være aktivt medvirkende i samarbejdet med Jobcentret om medarbejderens situation.