Verdensmål
Her på siden kan du læse om faget Verdensmål, hvor eleverne arbejder kreativt og praktisk med FN’s Verdensmål. Fra idéudvikling og design til færdige produkter lærer eleverne at identificere udfordringer, udvikle bæredygtige løsninger og præsentere deres arbejde. Faget giver dem både praktiske færdigheder og et globalt perspektiv, som klæder dem på til at være aktive medborgere.
Verdensmål - et fag med formål
På Vipperød Skole har vi et helt unikt fag, “Verdensmål,” som sætter FN’s Verdensmål i centrum og giver eleverne en dybere forståelse af, hvordan de kan bidrage til en mere bæredygtig verden. I løbet af to år - fra 7. til 8. klasse - arbejder eleverne praktisk og kreativt med både Håndværk & Design og Madkundskab for at skabe løsninger på konkrete udfordringer i deres egen hverdag og lokalsamfund.
Fra Idé til handling
I faget Verdensmål lærer eleverne at tage en god idé fra tanke til handling. De bliver trænet i at identificere problemer og muligheder, pitche deres idéer, designe og bygge prototyper samt eksperimentere med forskellige metoder. Undervejs reflekterer de over processen og tilpasser løsningerne, så de bliver endnu stærkere. Faget giver dermed både praktisk erfaring og lærer dem samtidig vigtige kompetencer som samarbejde, kreativ tænkning og problemløsning.
Hvorfor Verdensmål?
Med FN’s Verdensmål som ramme lærer eleverne at tænke i globale løsninger og lokale handlinger. De får indblik i, hvordan de selv kan tage små skridt mod en mere bæredygtig fremtid og får en praktisk forståelse af bæredygtighed, som de kan tage med sig videre i livet. Verdensmål er mere end blot et fag – det er en måde at ruste eleverne til at være aktive, ansvarlige borgere i en verden, der har brug for innovative og modige løsninger.
Eksamen i Verdensmål
Når eleverne i 8. klasse går til eksamen i Verdensmål, er det en anderledes og praktisk prøve, hvor både kreativitet og problemløsning bliver sat på prøve. Eksamen strækker sig over to intensive uger, hvor eleverne mandag morgen trækker et verdensmål, der bliver deres omdrejningspunkt. Herefter starter idéfasen, hvor de i to dage brainstormer, tester idéer og udvikler deres koncept. Onsdag går de i gang med selve produktet i enten skolekøkkenet eller Håndværk & Design-værkstedet. I løbet af processen dokumenterer de deres arbejde med billeder, stikord og noter, som de kan bruge til både fremvisning og støtte til eksamen. Til selve eksamenen præsenterer de deres produkt og forklarer deres proces foran censor og lærer, og viser dermed både deres håndværk og evnen til at omsætte idéer til konkrete, bæredygtige løsninger.